B
E
T
Ö
L
T
É
S
Először kezdjük a dohányzás bőrünkre gyakorolt negatív hatásaival:
Tudta? Az erős dohányosok jellemzően 5-10 évvel idősebbnek néznek ki kortársaiknál.
  Minden egyes elszívott cigaretta közelebb visz az öregedéshez, minden slukkal ráncosodik a bőr. Az arcbőrön a cigarettázáskor végzett szívó mozdulat  nyomot hagy: az orcák behorpadnak, a felső ajkak ráncossá válnak és szarkalábak alakulnak ki. És ha fiatalon mindez nem is látszik, az sem jelent semmit: akár 25 év is eltelhet, mire a bőrön a dohányzás okozta károk megmutatkoznak.
 
Egy dohányos bőr, akár néhány év után is ráncos, szikár, szürke lehet.
A dohányzás ugyanazokat a folyamatokat indítja el, illetve gyorsítja fel a szervezetben, amelyek a természetes öregedés során jelentkeznek. Erős és folyamatos dohányzás hatására a sejtek és a szövetek öregedése felgyorsulhat, a bőr a sejtképződés lelassulása következtében petyhüdtté válik, kiszárad, és nehezebben védi ki a külső káros hatásokat. Mivel nem termel elegendő kollagént, hamarabb is kezd ráncosodni.
A dohányzás köztudott és a bőrre nézve legkárosabb mellékhatása a vérerek szűkítése.
A bőr három rétegből épül fel: legfelső a hámréteg, alatta az irha (itt találhatók a sokat emlegetett kollagén és elasztikus rostok), legbelül pedig a bőralja. A külső hámrétegben nincsenek erek, csak a középső réteg hajszálerei táplálják azt, ezek a hajszálerek a belső bőraljában lévő vastagabb erekhez csatlakoznak.
Képzeljük csak el: ha jó a bőr vérellátottsága, akkor a bőrünk kívülről egészségesnek, üdének, élettelinek látszik, könnyen jut oxigénhez, a külső rétegekig is eljutnak a szabadgyökfogó vitaminok, a jótékony ásványi anyagok.
Ha ezek az eleve sem túl vastag hajszálerek még szűkebbek lesznek, annál kisebb lesz az áthaladó vér mennyisége, annál kevesebb friss vér tud eljutni a szövetekhez, így annál több lesz a pangó, bomlástermékekkel telített, vénás vér. Ezzel párhuzamosan a nyirokkeringés is romlik, hiszen ez szoros összeköttetésben áll a vérkeringéssel.
Ehhez hozzájárul még a dohányfüstben levő szén-monoxid, ami kiszorítja az oxigén egy részét a vérből, így a bőrhöz még kevesebb éltető oxigén jut el. Ráadásul a dohányzás romboló hatással van a kötőszövetekre is, aminek következtében a bőr petyhüdtebb lesz. Mindezek a hatások fokozottabban jelennek meg, ha a dohányos bőre UV sugárzásnak van kitéve.
 

Mi a következménye, ha rossz a bőr vérellátottsága?

A bőr dohányzás okozta rossz keringésének legfeltűnőbb következménye a sápadt, fakó, szürkés-sárgás tónusú bőrszín.
Az arc legvékonyabb bőre a szemnél van, így a rossz állapotú érfalak következménye a szem körül kialakuló karikák. A nyirokkeringés lassulása is okozhat pl. a szem alatti területeken nyirokpangást, ami miatt ödéma alakulhat ki, ennek látható jele a táskás szem.
Ráncok. Nem csak a kifejezetten cigarettaráncnak nevezett száj körüli barázdák alakulnak ki, de a bőr általános egészségromlása korai ráncosodáshoz vezet az arc és a test területén egyaránt.
 
A kollagén rostok előállításához a szervezetnek szüksége van a C-vitaminra. A cigarettában lévő káros anyagok megkötik a C-vitamint, így nem jut elég a szervezetnek, ennek következtében a kollagén rostok szintézise csökken. A kollagén rostok víz által duzzadnak, ez a képességük a bőr feszességének megtartásában játszik szerepet. Ha a kollagén rostok száma csökken vagy “hibás” rostok jönnek létre, nem tud a bőr megfelelő mennyiségű vizet megtartani, aminek következtében petyhüdtté, megereszkedetté válik a test teljes területén. Az arc elveszíti kontúrját, így optikailag is öregszik.
A vérerek szűkülése általi rossz keringés a bőr regenerálódási képességének csökkenését is okozza. A hám sérülésénél lassulnak a hámképző folyamatok, a gyógyulási idő elnyúlik és a maradandó hegek kialakulásának valószínűsége megnő.
 
Az aknés (pattanásos), illetve gyulladásra hajlamos érzékeny, rosacheas bőrökre nem csak az aktív, de a passzív dohányzás is rosszul hat. A füst károsanyag tartalma mellett, nehezíti a bőrlégzést, eltömíti a pórusokat. A bőr nem jut elegendő friss oxigénhez se a vérkeringés által, se a bőrlégzés által, így a megtelepedő baktériumok szaporodását a gyengült védgát nem tudja megakadályozni.
A bőrrák kockázatát is növeli a dohányzás.
Jó hír azonban, hogy ha abbahagyjuk a dohányzást, a bőr öngyógyító folyamatba kezd. Ha letesszük a cigarettát bőrünk már hat hét után meghálálja, hogy több oxigénhez és antioxidánshoz jut. A rossz hír, hogy minél később szánjuk rá magunkat, annál lassabb lesz a helyreállító munka. 
A dohányzás egyik első és leglátványosabb hatása az arc bőrének károsodása. A cigarettázás során számos olyan anyag keletkezik – például szén-monoxid, cianid, kátrány, formaldehid –, amelyek az egész testet, így a bőrt is károsítják. 
A dohányzás hatására az agy vitaminokat von el a bőrből, a nikotin pedig csökkenti a dermis – a bőr alsó, vérerekben gazdag rétegének – vérkeringését, ami miatt a bőr kevesebb oxigénhez jut, és fakóvá válik. A sejtképződés lelassulása és minőségének romlása miatt ki is kiszárad, és nehezebben áll ellen a káros külső hatásoknak.
A ráncok korai megjelenését elősegíti, hogy a kollagéntermelés zavart szenved, egyrészt azért, mert a dohányzás rontja a C-vitamin felszívódását, ami pedig a kollagéntermelés fontos alkotóeleme. A cigarettázás másrészről a kollagéntermelést szabályozó enzim, a mátrix metalloproteáz termelését is megzavarja, ezért több sejt pusztul el, mint amennyi termelődik, a bőr pedig ráncosabb lesz és feszességét is elveszti.
 
 
Kevesen tudják, de az okostelefonok és a monitorok fénye is káros lehet a bőrre is. Az köztudott, hogy a telefonok, a tévék és a számítógépek képernyője káros a szemre, és ronthatja az alvás minőségét is, ám azt nem sokan gondolják, hogy a bőrnek sem tesz túl jót. a kék fény elősegíti a káros szabad gyökök kialakulását, valamint növeli néhány olyan enzim mennyiségét, mely roncsolja a kollagént, és csökkenti annak termelését. Ezáltal felgyorsítja a bőröregedést, és a ráncok, pigmentfoltok kialakulásához is hozzájárulhat. Azt viszont fontos kiemelni, hogy az UVA- és UVB-sugárzásokkal ellentétben ez nem járul hozzá a bőrrák kialakulásához.

Termékünkkel megoldást találhat dohányos, vagy kék fénynek gyakran kitett bőrére: a Dr. Juchheim Instant Glow arckrémmel.
Ez a kiváló arckrém innovatív, gyógynövényes összetevőket tartalmaz, amelyek segítenek láthatóan tökéletesíteni a bőrt és fiatalos ragyogást kölcsönözni neki.
Az Instant Glow egy innovatív öregedésgátló krém, amely megvédi a bőrt a káros hatásoktól, és energiát kölcsönöz neki. 
Kifejezetten a dohányzók, a városlakók, a stresszes emberek és a PC-felhasználók számára fejlesztették ki, hogy megvédjék a bőrt a káros környezeti hatásoktól.